Årets säsong i SHL slutade i ett stort antiklimax. Spelare, ledare och supportrar gick miste om det bästa på hela säsongen, nämligen slutspelet. Det alla hade kämpat för sedan tidig försäsong förra året. Nu får de slutspelsklara lagen aldrig veta vad de hade kunnat prestera i ett slutspel, och många spelare skingras för vinden och nya lagbyggen är att vänta till nästa säsong. Anledningen till detta abrupta slut stavas Covid-19, eller kanske mer känt som coronaviruset. Beslutet att stänga säsongen var helt rätt fattat, även om det är enormt frustrerande för allt och alla som var insatta. I tillägg blir det en stor ekonomisk smäll för de flesta i form av missade publikintäkter, extra försäljning i souvenirbutikerna och mindre korv, läsk, kaffe i pappersmuggar med tryck och andra varor som annars skulle sålts i arenornas kiosker.

Hur ska man summera säsongen?

Innan vi går in på det artikeln faktiskt ska handla om så gör vi en snabb summering av säsongen. Luleå vann grundserien i överlägsen stil. Strax därefter kom Färjestad som endast var ett mål före Rögle på en tredjeplats. Skellefteå, HV 71 och Djurgården tog de tre sista kvartsfinalplatserna. Platserna i Play-in tog Frölunda, Örebro, Malmö och Växjö. Linköping och Brynäs hamnade i ingenmansland och nykomlingarna Leksand och Oskarshamn hamnade i botten. De sistnämnda slipper dock kvala och går lite vinnande ur coronavirus-utbrottet.

Vilka spelare har varit bäst?

Det finns givetvis många spelare som har stuckit ut denna säsong och spelat bättre än förväntat, men för att nämna några på varje position finns det följande:

Målvakter

Väntad: Luleås Joel Lassinantti har helt väntat varit en toppmålvakt som bidragit kraftigt till Luleås framgångar.

Oväntad: Roman Will. Rögles målvakt som hämtades in från Tjeckien har visat sig vara ett riktigt lyckodrag. Tyvärr för Rögle dock, så flyttar Roman Will till KHL nästa säsong trots att han egentligen hade kontrakt med Rögle även nästa säsong.

Backar

Väntade: Här får vi nog ta två och även här från Luleå och Rögle. Den solida backen Erik Gustafsson gör aldrig någon dålig match, och Kodie Curran i Rögle är en konstnär som verkligen kan hitta på vad som helst ute på isen. Curran kom dessutom tvåa i poängligan.

Oväntad: Vi fortsätter i Luleå och säger Nils Lundkvist. Att han var bra visste vi, men de steg han tog denna säsong var fantastiska och karriären fortsätter nu i SHL.

Forwards

Väntad: Det var väl inte en alltför oväntad gissning att Broc Little skulle vinna skytteligan. Trots en trög start avslutade han säsongen med totalt 24 mål, 4 mer än tvåan Oscar Möller.

Oväntad: Marcus Nilsson. Färjestads Nilsson vann hela poängligan och slog dessutom nytt assistrekord i Färjestad med hela 42 assist.

Nu är det bara att vänta och se när nästa säsong kommer igång då det blir nya spelare som överraskar. Hoppas Covid-19 försvinner så snart som möjligt så hockeylivet, men framför allt det vanliga livet kan återgå till det normala.

city-store