De flesta kan nog hålla med om att ishockey gör sig riktigt bra på film. Sporten är dramatisk nog att hålla intresset vid liv, samtidigt som risken för skador, slagsmål och snabba vändningar är överhängande. Grabbarna som sysslar med hockey är dessutom ofta både fysiskt och psykiskt starka. Det är definitivt upplagt för tävling, rappa dialoger och hårda tag. Hockeyspelare är vana vid fysiska skador, hårda fall, lårkakor och utslagna tänder. Ett besök på distriktstandvarden.se hör till vanligheterna och som tur är håller de öppet även på kvällar och helger och man kan räkna med att få akuttider samma dag.

Mystery Alaska

I filmen Mystery Alaska från 1999 får man bekanta sig med ett populärt upplägg när det gäller just hockeyfilmer. Här möts nämligen två väldigt ojämna lag och tanken om att vinna från positionen som uträknad underdog är vanlig. Här ska ett mediokert hockeylag med lokala invånare från den lilla småstaden Mystery i Alaska möta det slipade NHL laget New York Rangers i en uppvisningsmatch. Russell Crowe och Burt Reynolds spelar tunga roller. Filmen är helt klart sevärd och det ojämna förhållandet har ett underhållningsvärde. Naturligtvis är utbudet när det gäller ishockeyfilmer ganska stort. Det finns en mängd olika genrer att välja bland. Dramakomedier och actionfilmer är dock vanligast. Melodramatiska snyfthistorier passar inte riktigt in i sargernas, isens, musklernas, de hårda puckarnas och de vassa skridskornas slipade värld.

Youngblood

Ett absolut måste när det gäller hockeyfilmer är den ikoniska filmen “Youngblood” från 1986 med Rob Lowe i huvudrollen som Dean Youngblood. Här är det action, fulspel och snabba puckar som gäller. Vill man något tillräckligt mycket kan man komma dit om man lägger ner blod, svett och tårar på att lyckas. Filmen och musiken samverkar för att göra detta till en riktigt sevärd upplevelse. Här syns också Patrik Swayze i rollen som vännen och mentorn Derek Sutton. Isen sprutar om skridskorna. Blod och svett samsas med slagsmål och frekventa svordomar. Det är bara snusen som fattas. För många är detta en sentimental återblick på en riktig kassasuccé från ungdomens glada 1980-tal. Det finns dock anledning att rekommendera yngre generationer att återupptäcka denna gamla ispärla.

Miracle

Filmen “Miracle” från 2004 är en verklighetsbaserad spelfilm som skildrar hur det gick till när USA blev ishockeymästare och vann de olympiska ishockeyspelen i Lake Placid 1980. Kurt Russell gör en övertygande insats som den stenhårde tränaren Herb Brooks som drillar ett gäng collegegrabbar till att vinna mot hockeymaskinen Sovjetunionen. Det visar sig att hockeylaget verkligen kan se till så att ett mirakel sker. I denna film blir tanken om att spela sig ur ett förväntat underläge definitivt verklighet. Miracle blev mycket uppskattad i USA då den skildrar ett oförglömligt ögonblick i amerikansk ishockeyhistoria.

city-store