Ishockey är en magisk, oerhört intensiv, actionfylld sport. Det går snabbt när spelarna får ett par skridskor på fötterna och glider fram över isen i ett väldigt högt tempo. Det går betydligt fortare i ishockey än i sporter som fotboll och innebandy där man springer fram på arenan istället.

Ishockeyn är en sport som är utbredd över världen men det finns inte riktigt någon liga som kan mäta sig med NHL i vare sig popularitet eller kvalitet. Gott om pengar finns också i ligan så spelarna lär kunna köpa bilar kontant istället för att ta ett blancolån om de så önskar. I princip är alla de bästa spelarna i världen med och spelar i NHL, från Vancouver i nordväst och Anaheim samt Los Angeles i sydväst, till Florida och Tampa Bay i sydost och Boston, Montreal, Toronto och Ottawa i nordost.

Nu tittar vi närmare på några av de spelare i NHL som är både unga och lovande.

Vi börjar med en ung svensk!

Elias Pettersson

Elias Pettersson gör nu sin första säsong borta i NHL och han har verkligen fått en stark inledning på säsongen och en lovande start i Vancouver Canucks där han spelar nu. Faktum är att han under inledningen av sin debutsäsong gjort poäng i paritet med storspelare som Teemu Selänne och Wayne Gretzky under deras rookiesäsonger. Elias Pettersson är glödhet! Även Peter Forsberg imponeras av Pettersson.

Rasmus Dahlin

Rasmus Dahlin har tagit klivet över till NHL som back i Buffalo Sabres, ett lag som är något av ett bottenlag men det kanske ändras med Dahlins hjälp. Rasmus Dahlin gick som nummer ett i NHL-draften i somras, vilket inte många svenskar har gjort genom tiderna. Rasmus Dahlin gör nu sin rookiesäsong. Som back gör han förstås inte så många poäng som en forward brukar göra men det verkar gå rätt väl för honom även om det inte syns i poängstatistiken lika tydligt som för Elias Pettersson.

Patrik Laine

Inte riktigt lika ung längre men Finlands nästa största spelare enligt många och Patrik Laine är ett stort affischnamn hemma i Finland! Han har redan fått viss stjärnstatus. När hans lag Edmonton Oilers varpå besök i Helsingfors (Helsinki) för ett dubbelmöte med NHL-laget Florida Panthers i Finlands största ishockeyarena Hartwall Arena så gjorde Patrik Laine ett hat trick i den första matchen. En väldigt stark match på “hemmaplan” som nog många finnar lär prata om hela hösten. Gästspelet förstärkte Patrik Laines stjärnstatus. Som 23 år ung har han många år kvar i NHL om han får vara frisk. Ännu ett hat trick gjorde han nyligen i en match mot Elias Petterssons Vancouver.

William Nylander

Tyvärr har den nuvarande säsongen varit en tråkig historia för William Nylander hittills. Säsongen har präglats av en utdraget osämja om kontrakt och spelarlön med hans nuvarande NHL-klubb Toronto Maple Leaves. Desto roligare var hans två första säsonger i Maple Leaves och våren 2017 så var han en viktig kugge i det lag som tog hem ett VM-guld i ishockey till Sverige. Andra framträdande spelare i det VM-laget var bröderna Henrik och Joel Lundqvist.

city-store