TV-pucken är en ishockeyturnering för pojkar där Sveriges landskap gör upp om vilket landskap som har de bästa hockeyjuniorerna. Matcherna har endast två perioder och de är således kortare än vanliga hockeymatcher som spelas i tre perioder. TV-pucken startade så tidigt som 1959 och då sändes alla matcherna direkt på SVT. Idag visar man endast slutspelsmatcherna och bronsmatchen. Varje landskap får bara ställa upp med ett lag bortsett från Stockholm som från och med 2000 får ställa upp med två lag. Småland har också under vissa perioder fått tillåtelse att ställa upp med två lag. Anledningen till att dessa landskap får ställa upp med två är att det finns ett större antal talanger än vad som får plats i ett lag. Det landskap som vunnit TV-pucken flest gånger är Stockholm som har hela 15 segrar. Det lag som vunnit TV-pucken näst flest gånger är Värmland med åtta segrar. Fyra landskap har aldrig vunnit TV-pucken. Dessa landskap är dock fortfarande konkurrenskraftiga då de har placerat sig på och andra- och tredjeplaceringar.

TV-puckens popularitet i Sverige

TV-pucken har varit ett populärt evenemang i mer än 50 år och det sänds på SVT. TV-pucken är ett viktig evenemang för unga spelare. Ett exempel på detta är när unga duktiga spelare inte blir uttagna till sitt distriktslag. Det betraktas då som en mindre tragedi då man går miste om många möjligheter. Nu är nödvändigtvis inte ett uteblivet deltagande i turneringen ett tecken på att spelaren inte kan bli professionell. Dock går man miste om mediebevakningen och alla hockeyagenter som befinner på evenemanget som letar efter nya talanger att värva. Åtskilliga hockeyspelare, men en långsammare utvecklingskurva, har också senare i karriären kommit tillbaka och blivit välrenommerade spelare i den svenska hockeyeliten. En annan het debatt inom TV-pucken är att vissa spelare inte får chansen att glänsa för att de spelar för ett sämre distriktslag. Som ett exempel är Stockholmslagen ofta väldigt bra och de tar sig för det mesta till turneringens slutspel. Lag som representerar mindre distrikt har ofta väldigt blandade framgångar vilket gör att duktiga spelare i dessa lag får det svårare att visa hur bra de är. TV-pucken bör dock i första hand betraktas som ett kul evenemang där unga talanger får visa vad de går för.

TV-pucken som talangskola

Många av Sveriges största hockeystjärnor har gjort bra ifrån sig i TV-pucken trots att turneringen inte är en garant för att man ska bli bra på elitnivå. Sveriges största hockeyspelare genom tiderna med namn som Börje Salming, Mats Sundin och Peter Forsberg har alla deltagit och gjort bra ifrån sig i TV-Pucken. Sedinbröderna har också spelat TV-pucken och de lyckades ta sitt landskap Ångermanland hela vägen till segern. En del av den kritik som finns mot TV-pucken grundar sig i att vissa spelare utvecklas långsammare och får därför aldrig chansen att spela i turneringen. Tittar man på distriktslagen är det uppenbart att de flesta spelarna som deltar är födda under den första delen av året. Daniel Alfredsson som har en helt fantastisk karriär bakom sig spelade aldrig TV-pucken. Han är född i december och var vid tiden inte en tillräckligt duktig spelare för att delta i TV-pucken. Att sova i rätt säng, äta rätt kost och spela med det bästa laget är alltså inte tillräckligt alla gånger i den åldern.

city-store