Olika spelare har olika positioner som skall genomföra olika saker på spelplanen. Det finns alltså specifika roller även inom hockey och laget bör struktureras utefter dessa. Totalt får det finnas 6 spelare inom varje lag på isen, och rollerna kan fördelas inom målvakten, backar, forwards och center. Den vanligaste utformningen av spelarna är två backar, två forwards samt en center och en målvakt. Men här kan det variera mellan lagen och turneringar. Vidare kan det även förändras under spelets gång, i enlighet med de behov som laget har.

Om laget behöver vara väldigt offensivt för att göra fler mål kanske ledaren väljer att ha fler spelare som forward och endast en back. Men normalt sett finns det en högerback och en vänsterback, vilka är placerade längst bak, för att skydda lagets mål. Dessa skall också se till att markera varsin forward från det andra laget, så att ingen befinner sig ensam på isen.

Vidare finns det normalt även en vänster, samt högerforward vilka skall anfalla motståndaren och försöka föra in pucken i mål. Det kan ibland finnas tre forwards som genomför ett defensivt spel, vilket då kallas för en checking line.

city-store