Precis som andra träningskläder måste hockeyskydd och hockeyutrustning skötas om och tvättas regelbundet för att den ska hålla sig i gott skick och vara rena och fräscha. Smutsiga skydd kan leda till att man riskerar infektioner och eksem som hindrar en från att delta på träningarna.

Det viktigaste för att undvika detta är att man har ett rent underställ och rena strumpor, eftersom det är denna del av utrustningen som är närmast kroppen. Dessa bör tvättas i 60 grader för bästa effekt, för att verkligen döda eventuella bakterier. Andra ”mjuka” delar av utrustningen, som halsskyddet, damaskerna och träningströjan, bör också tvättas i maskin regelbundet, men det räcker att tvätta dem i 40 grader.

Man måste dock även tvätta de delar av utrustningen som inte ligger direkt mot kroppen, för även de blir smutsiga och luktar illa efter ett tag. Suspensoaren bör man till exempel tvätta en gång i månaden (då man kan ta ur plastdelen och torka av den), liksom axelskydden, armbågsskydden och benskydden. De kan tvättas i maskin i 40 grader, så länge man använder en tvättpåse eller lindar in dem i en handduk för att skydda dem.

En del av utrustningen som kan vara svår att få bort lukten ur är handskarna, och det beror på handsvetten som oundvikligen uppstår. Förutom att tvätta dem i 30 grader i en tvättpåse (utan sköljmedel) och låta dem lufttorka kan man därför också prova att lägga dem i en plastpåse i frysen. Då dör eventuella bakterier som lukten beror på.

Ett problem som kan uppstå när man tvättar sin hockeyutrustning är att den tar upp väldigt mycket plats när den ska torka. Om man inte redan har det kan det därför vara bra att bygga en ordentlig torkställning i tvättstugan eller annat passande rum. Du hittar allt du behöver för projektet på Byggmax.se.

city-store