Ishockey är en av världens absolut roligaste sporter. Att få känna adrenalinet rusa under de korta sekvenserna som man faktiskt är ute på isen är svår att beskriva hur den känns. I ishockey så är allt inte roligt, det är vanligt förekommande att spelare skadar både sina tänder och muskler.

Något som är mycket uppskattat inom ishockey och andra sportslag är att använda sig av en naprapat för att rehabilitera spelare med skador i muskler och leder. Konsten med naprapati sägs vara en alternativmedicin. Anledningen att det anses vara en alternativmedicin är på grund av att man inte får några medicinska preparat till denna behandling. Naprapaten tar hand om sin patient genom att: Diagnostisera, behandla och slutligen rehabilitera de eventuella smärtorna som finns i muskler och leder.

Ordet naprapati betyder på tjeckiska att korrigera. Det är känt att kiropraktorer arbetar med att just korrigera kroppen för att den ska fungera som den ska. Naprapatin utvecklades ur kiropraktiken i början på 1900-talet så det har funnits väldigt länge. I USA så benämns dessa som samma sak, men i Sverige så betyder de olika saker.

Vikten av att kunna rehabilitera sina spelare är mycket viktigt då skador inom laget kan förändra hur en säsong slutar. Genom att ha en naprapat nära till hands så kan man åtgärda och förkorta längden på ishockeyspelarens skada så att man kan återvända till att spela med den bästa truppen genom största delen av säsongen.

Nästan alla professionella ishockeylag har anställt en naprapat som tar hand om spelarna i förebyggande syfte. Genom att mjuka upp muskler, leder och rygg i förebyggande syfte så minskar man risken för att spelarna ska få vissa skador. Ifall spelarna skulle skada sig ändå så blir flera muskel- och ledrelaterade skador lättare att rehabilitera. Så genom att använda sig av en professionell naprapat så kommer ens hockeylag att kunna spela bättre då lagets spelare skadar sig mindre ofta och rehabiliteras och kommer tillbaka till spel snabbare.

För att kunna utbilda sig till en naprapat i Sverige så kräver det en heltidsutbildning på minst fyra år. Efter utbildningen så är det krav på att det genomförs minst ett års praktik i aktiv tjänstgöring för att man ska kunna erhålla sin legitimation. Det är en mycket seriös bransch och den har gjort så mycket gott för alla som utövar sin kropp, både till sport och till arbete samt på elit- och amatörnivå. I Sverige så finns det cirka 900 naprapater, och tillsammans så utför de cirka 1 500 000 behandlingar varje år.

 

 

city-store