The Hockey Hall of Fame är ett museum med de allra bästa hockeyspelarna. På museet finns fyra stycken svenskar. Börje Salming som den 17 april år 1951 föddes i Kiruna. Han började spela hockey i Kiruna AIF men det var genom Brynäs han bröt den nordamerikanska muren i NHL då han år 1976 blev den första spelaren från Europa som blev uttagen för att spela en All Star-match. Den andre i Hall of Fame är Nicklas Lidström som den 28 april 1970 föddes i Avesta. Han utsågs vid sekelskiftet till den genom tiderna bästa europeiska spelare i NHL. Lidström hockeyfostrades i Västerås och spelade sedan under hela sin karriär i Detroit Red Wings där han vann Stanley Cup fyra gånger.

Peter “Foppa” Forsberg och Mats Sundin

Den tredje svensken i The Hockey Hall of Fame är Peter Forsberg, “Foppa”. Han är från den norrländska staden Örnsköldsvik där han föddes den 20 juli år 1973. Foppa hockeyfostrades i Modo och kom till Quebec Nordiques år 1994, sedan flyttade han till Colorado Avalanche och medverkade i lagets första NHL-säsong 1995. Forsberg var med och vann Stanley Cup med Colorado Avalanche åren 1996 och 2001. Foppas karriär i NHL avslutades på grund av skador. Hann han dock med hela 708 stycken NHL-matcher under sin aktiva tid som spelare. Om man saknar Foppa som hockeyspelare finns det nu chansen att se honom ändå, Peter Forsbergs karriär blir TV-spel! Den fjärde svensken i Hall of Fame är Brommapojken Mats Sundin som föddes den 13 februari år 1971. Han spelade fyra år i laget Quebec och sedan 13 säsonger i Toronto Maple Leafs, han avslutade sin karriär med en säsong i Vancouver Canucks.

Hockey Hall of Fame

Vad är då Hockey Hall of Fame? Det är ett museum som är uppbyggt kring personer som varit mycket betydelsefulla för hockeyns utveckling, både allmänt men framförallt nordamerikansk ishockey. Hockey Hall of Fame ligger i Toronto i Ontario. Museet etablerades redan år 1943 men saknade då en egen byggnad. År 1961 öppnades Hockey Hall of Fame vid Canadian National Exhibition, och under 1993 invigdes en ny byggnad i Toronto för museet. här finner vi bland annat dessa kända svenska ishockeyspelare men också många andra. Exempelvis är några av de andra medlemmarna Wayne Gretzky, Patrick Roy, Mario Lemieux, Jari Kurri och många många andra. Alla som är intresserade av ishockey och besöker Toronto bör definitivt besöka Hockey Hall of Fame och insupa atmosfären av alla de giganter som inspirerat och bidragit till idrotten.

city-store