Hockey är en sport som spelas av många runt om i hela världen. Det är en mycket populär sport i Sverige och många börjar praktisera redan i ung ålder och den ingår i kategorin bollsport. Hockey är en lagsport som utövas på is, främst inomhus på en isrink och sporten utförs på skridskor och man använder en klubba för att föra fram en puck. Spelet är uppdelat i två lag som spelar mot varandra och tanken är att göra mål genom att spela in pucken i motståndarens målbur. Ishockey benämns oftast endast som hockey men bör inte blandas ihop med landhockey, eftersom det är olika sporter. Oftast spelas hockey i totalt 60 minuter som delas upp i tre spelperioder.

Olika ligor

Hockeyn som den idag spelas startades under slutet på 1800-talet. Även om sporten spelas runt om i hela världen finns det vissa världsdelar där det är extra populärt med ishockey, så som norra och centrala Europa, Nordamerika samt norra Asien. Ishockey är en mycket populär sport under vinter -OS och är även ansedd vara nationalsporten i vissa länder. En av de mest premierade ligorna inom ishockey är NHL, som anses vara den bästa ligan runt om i hela världen. Årligen värvas många spelare till de lag som spelar inom denna liga, vilket såklart handlar om extremt mycket pengar och prestige. I Sverige anses den bästa ligan vara SHL, som tidigare kallades för Elitserien. Denna klubblagsliga rankades som trea under år 2016, vilket såklart är väldigt positivt.

Själva spelfältet

Själva fältet där man spelar hockey skall vara 60 meter långt samt 30 meter brett, men inom NHL är de oftast 26 meter breda. Varje hörn är avrundat, så att isfältet inte är fyrkantigt eller rektangulärt. Vidare finns det en sarg runt hela spelfältet som är 1,2 meter hög. Denna sarg har även ett plexiglas ovanpå och även ett skyddsnät på kortsidorna som skall skydda åskådarna från eventuella puckar eller klubbor som flyger i luften. Att bli träffad av en puck kan orsaka rejäla skador. Hela spelfältet delas genom 5 olika linjer där de två blå linjerna går tvärs över hela isfältet och skapar tre olika zoner. Vidare finns det även en röd linje som går tvärs över hela isfältet, vid isens centrum och kallas därför för spelplanens mittpunkt. Runt spelplanens mitt finns en cirkel, vilken kallas för mittcirkeln. Denna cirkel är ungefär 50 centimeter i diameter.

Som i vilken annan bollsport som helst så handlar ishockey om att göra flest mål. Burarna där man skall göra mål är cirka 1,2 meter höga samt 1,8 m breda och precis framför varje bur och mållinje finns en så kallad målgård, som representeras genom en halvcirkel i blå färg som är cirka 2,5 meter bred.

city-store