Generellt om speltid och matchklocka

Inom hockey finns olika regler gällande matchtid, spelperioder med mera. Normalt är speltiden under en ishockeymatch 60 minuter och spelperioderna är uppdelade i 20 minuter, 3 perioder totalt. Inom ishockey använder man sig av så kallad effektiv matchtid. Med andra ord stoppas speltiden vid varje stopp, vilket kan leda till betydligt längre spelperioder än 20 minuter gånger 3. Jämför man med exempelvis fotboll så stannar aldrig klockan utan speltiden är kontinuerlig, men det kan finnas en viss tilläggstid. Gällande hur man räknar speltiden har det varierat mellan turneringar, ligor och nationer. Inom vissa länder eller turneringar har tiden räknats uppåt, det vill säga från 0.00 till 20.00. I andra fall har tiden istället räknats neråt från 20.00 till 0.00. Matchklockan kan med andra ord variera.

Periodpauser samt Powerbreaks

Som tidigare nämnts är hela matchtiden uppdelad i 3 perioder, 20 minuter vardera. Mellan dessa perioder finns det pauser som är 18 minuter. Dessa pauser finns främst till för att spola av isen samt så att spelarna får vila. Varja lag har sitt eget omklädningsrum där de befinner sig under pauserna, och kan därmed också prata ihop sig gällande taktik inför kommande spel. Efter att en paus ägt rum byter lagen spelsida. Om det sker en kortare förlängning spolas inte isen av.

Under varje spelperiod (inom NHL och nästan alla landskamper) genomförs två korta pauser, vilket kallas för Power eller Commercial break. Detta är speluppehåll så att man kan rensa isen men också så att reklam kan visas med mer frekvens. I Sverige har man sedan 2011/2012 endast en power break som äger rum efter de första 10 min. Det är viktigt att påvisa att dessa pauser inte får ske nära avblåsning vid mål eller icing.

Vad innebär Time Out?

Båda lagen har rätt att ta ut en Time out på 30 sekunder under varje match. Denna time out kan tas ut när som helst under matchen, men oftast sker det när spelet börjar närma sig sitt slut så att man kan samla hela laget och prata taktik. Det är ett bra tillfälle för att komma fram till en plan gällande hur man skall vinna, om man skall byta ut målvakten till ytterligare en spelare eller inte, eller om det är något annat val som avgör hur matchen slutar.

city-store