Även om grundserien är häftig med tajta, tuffa matcher så kommer den verkliga nerven in i slutspelet, eller Stanley Cup Playoffs som det officiellt heter. Grundserierna är uppdelade i Eastern och Western Conference med två grupper i varje. Till slutspelet möts 16 lag i åttondelsfinal varefter kvartsfinaler och Conference-finaler föregår den egentliga slutfinalen om Stanley Cup. Bland svenska hockeyfantaster är intresset enormt, speciellt denna säsong då ett åttiotal svenskar deltar i kampen. Vi har redan några legender som tagit plats i Hall of Fame så det finns tradition att leva upp till. Att rangordna dessa storspelare är en grannlaga uppgift som experterna har svårt att komma överens om. Men några namn blir det svårt att förbigå: Niklas Lidström, Peter “Foppa” Forsberg, Börje Salming, Mats Sundin, Kenta Nilsson, Mats Näslund och Håkan Loob exempelvis även om listan kan göras längre. Där har ni något att bita i, kan man uppmana Calle Järnkrok, Viktor Hedman, Henrik och Dan Sedin samt ni andra som skall försöka nå slutspelet med sina lag. Upp till bevis.

Vem blir årets svenska rookie?

Endast fem klubbar av totalt trettioen startande klubbar saknar helt svenskar. I båda Conference ställs därför fokus på flera uppstickare. Frågan är hur det skall gå för exempelvis Vancouver Canucks med hela sju svenskättade individer i laget. Kanske är det till dem som supportrar i Sverige ställer förhoppningar då bröderna Sedin, Loui Eriksson och Anton Rodin ingår i truppen. Eller är det alla “Henke-fans” (Henrik Lundqvist) som äntligen får se den meriterade målvakten i New York Rangers höja bucklan? Andra heta namn är de etablerade Nicklas Bäckström i Washington Capitals, Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall i Detroit Red Wings samt Johnny Oduya i Ottawa Senators. Dock hoppas vi på genombrott av någon rookie, men där finns det alltför många namn att premiera. Well, säsongen 2017/2018 är igång och i november kommer två matcher till Globen i Stockholm. Ottawa Senators med tre potentiella svenskar på isen möter Colorado Avalanche, även dem med tre svenskar. Totalt skall det spelas en bit över 1 200 matcher innan det är avgjort vem slutsegraren blir i skiftet maj/juni nästa år.

Pingvinerna är favoriter

Aldrig har väl souvenirer från NHL-klubbar varit hetare än nu i år. Med hela 26 lag där svenskar ingår kan alla välja och vraka sin favorit eller varför inte flera. Du kan hitta fan-prylar på NHL shop, halsdukar, kepsar, väskor, märken and you name it, allt finns att tillgå. Om du tänkt dig en supporterresa så är souvenirer som visar vilket lag du håller på en nödvändighet. Det går inte att komma till Madison Square Garden i New York med en keps som det står Brynäs på? Om du nöjer dig med tv-tittande under nätter med NHL-matcher så är du inte ensam. Tusentals och åter tusenden ser sina favoritlag i rutan och när Stanley Cup-finalen går av stapeln räknas tittarna i sexsiffriga tal. Favoriter är återigen Pittsburgh Penguins som får de lägsta oddsen för att ta hem sin tredje raka titel. Vill man rikta in sig på sensation så ger Vancouver Canucks med sju svenskar runt 120 gånger pengarna just nu.

city-store